Sürdürülebilir Moda
Doğaya Saygı Duyan Giyim
Günümüzde sıklıkla değişen moda akımları, çevre üzerinde olumsuz bir etki yaratmaktadır. Hazır giyim sektörünün özellikle günümüzde devamlı olarak çalışması, karbon emisyonu ve su kirliliğinin artmasına sebep olur. Üretim sırasında fazla su tüketimi ve endüstrilerinden çıkan gazlar, iklim üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu etkenlerin küresel ısınmayı da tetiklediğini söylemek mümkün. Kullanılan boyalardan baskılara kadar yeni çağ moda akımları zararlı kimyasallar içerir. Yıkama sırasında bu ürünlerin kimyasalları su ile karışarak denizlerin kirlenmesine sebep olur. Hayvanları etkileyen bu sirkülasyon, iklimin değişmesine kadar uzanır. Yenilenen çevrecilik anlayışı ile gelişen sürdürülebilirlik, üretimin her aşamasının yeniden ele alınması ve düzenlenmesi gerektiğini ele alır. Moda sektörü için önemli bir adım olan sürdürülebilir moda, doğaya saygılı bir duruş sergiler. Son dönemlerde farklı giyim markaları tarafından da benimsenen sürdürülebilirlik, doğanın korunmasına da destek olur.
Sürdürelebilir Moda Nedir?
Sürdürülebilir moda, hızlı şekilde tükenen moda trendlerine karşı duruş sergileyen bir anlayıştır. Kar amacı ile talep edilen kısa dönemlik, popüler kültürün sunduğu moda akımlarının durdurulması gerektiğini savunur. Hızlı şekilde tüketilen kıyafetlerin çevresel ayak izinin artmasını sağlar. Moda sektörünün çevre üzerinde yarattığı büyük etkinin azaltılması hedeflenir. Giyim sektörünün çevre üzerinde bıraktığı olumsuz etkinin giderilmesine destek olur. Ekolojik bütünlüğün korunması için hedeflenen sürdürelebilir moda, aynı zamanda toplumsal ve finansal sistemleri de ilgilendirir. Bunların yanı sıra giyim sektöründe çalışan işçilerin de çalışma koşullarının iyileştirilmesine ve hak edilen ücretleri almalarını da savunur.
Sürdürülebilir Moda İçin Hangi Yöntemleri Kullanır?
Sürdürülebilir giyimin desteklenmesi için kullanmaya uyum gösteren farklı yöntemler bulunur. Kumaşların organik özellikte olmasının yanında pek çok yöntem daha vardır. Zamansız parçaların tasarlanması, kıyafetlerin uzun süreli olarak giyilmesine destek olur. Çok yönlü kullanıma uyum sağlar. Aynı zamanda plastik tüketiminin önüne geçmek için ambalaj üretimi sırasında plastik malzemelerinden kaçılması da ön plandadır. Sıfır atık sağlayan özellikteki kıyafetlerin hazırlanması uzun süreli kullanımda doğanın korunmasına yardımcı olur. Organik şekilde ayırmaya uyum sağlayan kumaşların kullanılması geri dönüşüm yoluyla kıyafetlerin tekrardan hazırlanmasına destek olur. Kendin yap teknikleri ile hazırlanan kıyafetler, ikinci el kullanım, kiralık kıyafet uygulamasının tercih edilmesi ve geri dönüşüm bireysel sürdürülebilirliğe uygun yöntemlerdendir. Aynı zamanda fazla kıyafetlerden kurtulup kapsül dolaba geçiş yapmak da bu anlayışa destek olmanın yollarından biridir. Fazla alışverişin önüne geçerek atık oluşturmanın önüne geçer. Yırtılan ve yıpranan kıyafetlerin onarılması yeniden kullanıma destek olur. Kullanılan malzemelerin su tüketimini azaltan özellikte olması su kaynaklarının da korunmasına yardımcı olur. Markalar için lojistik sistemlerinin doğru ve planlı şekilde yapılması da yakıt tüketiminin verimli olarak harcanmasını sağlar.
Exquise Roots ile Sürdürülebilir Moda
Yeniliğe açık olan Exquise Roots, her daim kendini geliştirmeyi hedefler. Dünya üzerinde yaratılan olumsuz etkinin azaltılmasına yardımcı olan bu anlayışa Exquise Roots'da katılmaktadır. Sürdürülebilir modanın sunduğu etik anlayışını benimseyerek bu doğrultuda üretim yapar. Farklı koleksiyonlar üzerinden ürünlerini sunarken bu parçaların yeniden kullanılmasına da değer verir. Sürdürülebilir modanın desteklenmesine yardımcı olan politikası ile parçaları bu doğrultuda özenli şekilde hazırlamaktadır. Zamansız parçaların koleksiyonlarda yer verilmesi her dönem kullanıma uyum sağlayan bir dolap oluşturmaya yardımcı olur. Mevsimsiz kullanım sunan renk ve desenleri ile sezon fark etmeden kıyafetlerin kullanılmasına destek olur. Yüksek kaliteye sahip olan kumaş yapısı sayesinde yıpranmanın önüne geçerek devamlı kullanmaya destek olur. Bu doğrultuda doğaya saygı duyan bir üretimin ve kullanımın sağlanmasına yardımcı olur.