Triko Kıyafet Bakımı: Uzun Ömürlü ve Yeni Gibi Görünümler
1/5/24

Triko Kıyafet Bakımı: Uzun Ömürlü ve Yeni Gibi Görünümler

Triko kıyafetlerin bakımı, doğru yıkama, kurutma ve saklama yöntemleriyle kolaylaşır; bu sayede kıyafetlerinizin ömrünü uzatabilir ve ilk günkü görünümlerini koruyabilirsiniz. Tüylenmeyi önlemek için kıyafetleri ters çevirerek yıkamak ve tiftik toplama makinesi kullanmak etkili yöntemlerdendir.

Serin bahar ve soğuk kış aylarının vazgeçilmez giysileri olan triko kıyafetler pamuk ve yün ipliklerin karışımından oluşan bir kumaşa sahip olabilir. Yumuşak, esnek ve konforlu dokularıyla ön plana çıkan triko kıyafetler farklı tasarım özellikleri ve stil seçenekleriyle gardıropların kurtarıcı parçaları arasında yer alır.

Ancak oldukça hassas bir yapıya sahip olan triko kıyafetler zaman içerisinde yıpranma ve aşınma eğilimi gösterir. Çözümsüz olmayan bu durumun üstesinden gelmenin öncelikli şartı ise triko kıyafet bakımı gerçekleştirmektir. 

Triko Kıyafetlerinizi İlk Günkü Haline Getirecek Bakım Sırları

Bazı noktalara dikkat ederek triko kıyafetlerinizi uzun yıllar boyunca ilk günkü görünümlerinden bir şey kaybetmeden kullanabilir, kombinlerinize şıklık ve rahatlık kazandırabilirsiniz. Triko kıyafetlerin uzun ömürlü olmalarının sırrı yıkama, kurutma ve saklama gibi konularda önemli unsurlara dikkat etmektir. 

Triko Kıyafet Nasıl Yıkanır?

Triko kumaş yıkama işlemini elde ya da çamaşır makinesinde gerçekleştirmek mümkündür. Burada önemli olan suyun sıcaklığı ve seçilecek programdır. Triko kıyafetlerin çok yüksek ısılarda yıkanması çekmeye neden olabileceği için mutlaka ılık su tercih edilmelidir. Çamaşır makinesinde yıkanacak triko kıyafetler için ise narin ya da hassas yıkama programları seçilmelidir.

Tüm bunların yanı sıra yıkama sırasında kullanılan deterjan da triko kıyafetlerin formunu ve rengini koruma açısından büyük öneme sahiptir. Yün deterjanı gibi yumuşak deterjanlar kullanmanız triko kıyafetinizin ömrünü uzatma konusunda oldukça etkilidir.

Triko Kumaş Kaç Derecede Yıkanır?

Triko kumaşların yıkanacağı su ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Yüksek ısılar trikonun deforme olmasına yol açtığı gibi düşük sıcaklıklar da lekeleri çıkarmada yetersiz olabilir. Bu nedenle ideal triko kumaş yıkama sıcaklığı 30 ya da 40 derecedir.

Leke Çıkarma İpuçları

Triko kıyafetlerden leke çıkarmanın öncelikli kuralı anında müdahale etmektir. Lekeyi kuruduktan sonra çıkarmak daha zor olacaktır. Müdahale ederken bir kâğıt havlu yardımıyla tampon hareketlerle sıvıyı tamamen alın. Bu aşamada ovalamak lekenin yayılmasına yol açabilir.

Kâğıt havlu ile lekenin yayılmasını engelledikten sonra leke türüne göre farklı doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Örneğin söz konusu yağ lekesi ise çözülmesi için beyaz sirke uygulayabilirsiniz. Çamur lekesini çıkarmak için en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Bunların yanı sıra triko kıyafetlerinizi yıkarken kullandığınız deterjanı ya da leke çıkarıcıyı lekeli bölgeye uygulayarak temizleme gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak soğuk su ile lekeli bölgeyi yıkayarak triko kıyafetinizi lekelerden tamamen arındırabilirsiniz.

Yıkama Sonrası Triko Bakımı

Yıkama sonrası bakım kurutma, ütüleme ve saklama aşamalarından oluşur. Triko kıyafetlerin ömrünü uzatmak açısından yıkama işlemi kadar diğer aşamalara da oldukça dikkat etmek gerekir. Kurutucular pratiklik sağlasa da trikoların uzun ömürlü olması için sererek kurutma yöntemi önerilir. Yıkanıp kurutulan ve düşük sıcaklıktan ütülenen triko kıyafetlerin katlanarak saklanması şekil değişikliği ve sarkma gibi istenmeyen durumların önlenmesine yardımcı olur. Uzun süre kullanılmayacak triko kıyafetler kıyafet hurcunda lavanta ile birlikte saklanabilir.

Trikoları Kurutma ve Ütüleme Yöntemleri

Triko kıyafetlerin kurutulması da özen gerektiren bir iştir. Her şeyden önce triko kıyafetlerin kesinlikli kurutucuda kurutulmaması gerekir. Ancak triko kıyafetlerin asarak kurutulması da sarkmaya neden olabileceğinden önerilmez. Özellikle triko etek ve elbise gibi parçalar sarkma nedeniyle uzayabilir. Triko kıyafet kurutma için en uygun yöntem ise sererek ya da yayarak kurutmaktır. 

Bunun için çamaşırlığın üzerine veya temiz bir yüzeye kıyafetlerinizi serip kurumaya bırakabilirsiniz. Ancak doğrudan güneş alan bir konuma ya da kalorifer üzerine sermemeye özen göstermelisiniz. Zira güneş triko kıyafetlerinizin renklerinin solmasına, kalorifer ise lekelenmesine yol açabilir.

Ütüleme için öncelikli olarak triko kıyafeti hafifçe nemlendirin. Yüksek ısı kullanmayın, en düşük sıcaklıkta ütülemeye dikkat edin. Aynı zamanda buharsız ütüleme yapmayı, ütüleme sırasında kumaşı yatay tutmayı unutmayın ve ütüyü kumaşa fazla bastırmamaya özen gösterin.

Tüylenmeyi Önleme ve Bakım

Tüylenme triko kıyafetlerde en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu tür kıyafetlerde zaman içinde görülmesi doğal olan ve farklı yüzeylerle teması ile oluşan tüylenme özellikle triko pantolon gibi giysi çeşitlerinde daha fazla görülür. Tüylenmeyi engellemek için triko kıyafetlerinizi çamaşır makinesinde yıkarken ya da ütülerken ters yüz edebilirsiniz. Tüylenme oluştuysa tiftik toplama makinesini kıyafetin üzerinde nazikçe gezdirerek oluşan tüylenmeyi temizleyebilirsiniz.

Triko Kıyafetleri Yıkarken Yapılması Gerekenler

Triko kıyafetler kış aylarında pek çok kişi tarafından severek kullanılır. Triko elbise modelleri yumuşacık dokularıyla narin bir şekilde vücudu sararken triko hırka modelleri ise vücudu sıcak tutarak kombinlerin şıklığını artırır. Triko pantolon modelleri ise sıcak tutmanın yanı sıra iş hayatında kullanıma uygundur.

Günlük hayatta rahatlıkla kullanabileceğiniz triko kıyafetleri yıkarken yapılması gerekenleri genel olarak şöyle özetleyebiliriz.

●      Sıcak suda yıkamayın.

●      Çamaşır makinesinde yıkarken hassas program kullanın.

●      Çamaşır makinesini fazla doldurmayın.

●      Triko kıyafeti çamaşır makinesine koymadan önce ters çevirin.

●      Elde yıkarken çitileme yapmayın.

●      Ağır kimyasallar içeren sert deterjanlar kullanmayın.

●      Yün deterjanlarını tercih edin.